Tuesday, September 06, 2011

Εκσυγχρονισμός αλα ΠΑΣΟΚ (ή αλα Διαμαντοπούλου)

Σήμερα επέστρεψαν οι μαθητές στα σχολεία εδώ πάνω. Σκυφτοί, με τα κεφάλια χωμένα μέσα στις κουκούλες, ουρά ο ένας πίσω από τον άλλον, παρελαύνανε έξω από την εξώπορτα μας (το σχολείο είναι εδώ ποιο κάτω). Έξι βδομάδες είναι εδώ πάνω οι καλοκαιρινές διακοπές, χάλια, και να φανταστείτε οτι οι τελευταίες δύο βδομάδες ο καιρός μόνο καλοκαιρινός δεν χαρακτηρίζεται. Παρόλα αυτά,το δημοτικό τους, το Flash Ley, ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί να συγκριθεί με το 20ο δημοτικό που πηγαίναμε εμείς. Το 20ο δημοτικό είναι ένα παλιό κτίριο της δεκαετίας του 50, κτισμένο αρχικά ώς στάβλος, μετατράπηκε κάπου την δεκαετία του '60 σε πανδοχείο και τελικά, αρχές '70 σε σχολείο. Σε κάθε τμήμα ήμασταν 32 μαθητές και κατά την τρίτη και τετάρτη δημοτικού ήμασταν 35 παρακαλώ σε μια αίθουσα όπου η δασκάλα δεν μπορούσε να τεντώσει τα πόδια της γιατί χτυπούσε τους μαθητές. Αλλά όταν μετακομίσαμε σε μεγαλύτερη τάξη, τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Η παλιά σόμπα ήταν στην μία άκρη της τάξης και ήταν συνήθως ανεπαρκής μιας και καταλήγαμε να κάνουμε μάθημα με τα μπουφάν μας. Και σαν να μην ήταν αρκετά αυτά, πολλές φορές, τα πρωινά που μπαίναμε στην τάξη, αντικρίζαμε τα παράθυρα που ήταν σπασμένα. Βλέπετε το σχολείο ήταν δίπλα σε μια γειτονιά τσιγγάνων και τα τσιγγανόπουλα βάζαν σημάδι τα παράθυρα. Η πιο καλά εξοπλισμένη τάξη ήταν η τάξη που δίδασκε ο διευθυντής -ο Πρώκος με το όνομα- η οποία και καλή σόμπα είχε, και γερά παράθυρα και μια τρύπα στον τοίχο για να σηκώνει ο διευθυντής το τηλέφωνο όταν καλούσε. Το πρόβλημα ήταν ότι κανείς δεν ήθελε να έχει τον Πρώκο για δάσκαλο, ήταν πολύ αυστηρός και τα χαστούκια πήγαιναν σύννεφο.
Παρόλα αυτά καταφέραμε και μάθαμε γράμματα. Και σήμερα όλος ο κόσμος παραπονιέται για την έναρξη της καινούργιας σχολικής χρονιάς. Γιατί παρακαλώ? Η κυβέρνηση εκσυγχρόνισε την παιδεία, τα βιβλία θα δίνονται σε DVD και οι σημειώσεις σε PDF. Γιατί παραπονιέστε, εμείς τότε ούτε που φανταζόμασταν ότι θα παίρναμε τα βιβλία σε DVD...

4 comments:

Glorfindel said...

Βασικά, το πρόβλημα που θα το έχεις διαπιστώσει κι εσύ, είναι ότι δεν μπορείς εύκολα να διαβάσεις από PDF, όταν έχεις να κάνεις με πολύωρο διάβασμα, π.χ πανελλαδικές. Αναγκαστικά πρέπει να το εκτυπώσεις το βιβλίο. Η Διαμαντοπούλου λοιπόν έριξε το μπαλάκι στους καθηγητές και στους διευθυντές σχολείων να παρέχουν εκτυπώσεις. Το πρόβλημα όμως είναι ότι λεφτά για χαρτί , τόνερ και φωτοτυπικά δεν δίνει - σου λέει βαλτα από την τσέπη σου, δε με νοιάζει πως θα κάνεις μάθημα, αρα δε με ενδιαφερει η ποιοτητα της παιδείας. Εδώ κωλόχαρτο θέλαμε πέρσι για την τουαλέτα και δεν δίνανε... για να μην πω για την πληροφορική χωρίς υπολογιστές.

vrekman32 said...

θα μοιράσουν και tablets να διαβάζουν τα pdf. Ετσι κι αλλιώς δεν κάνουνε και για τίποτα άλλο αυτές οι παπαριές (περιλαμβάνεται και app με εφέ σχισίματος της οθόνης για τις τελευταίες μέρες).

Ρε Glorfindel,
εδώ ένας σύλλογος του δήμου Α. μας χρωστάει ακόμα 300 ευρώ από cetering για την κοπή της πίτας του 2010 (η κοπή πίτας έγινε με πίτσες, τυροκροκέτες, πατάτες και φέτα ανάμεσα σε άλλα)
Εσύ περιμένεις να σχεδιάσουνε βιβλία να τα τυπώσουνε και να τα διανείμουν(ε)? Άσε ρε σύ. Η υπόθεση μου θυμίζει την κατάσταση στον Εύρο όταν ήμουν φαντάρος: Πλήρη αποδιοργάνωση με προοπτική χάους που και χάρτη να έχεις, δε μπορείς να βρεις απο που μπήκες
Βρίσκεστε εδώ!

Mary said...

gkjglkkg

vrekman32 said...

Ακριβώς, Μαράκι μου.